Wat trek je aan tijdens een obstacle run?

0
13077
Charlotte Veldhuijzen Wat trek je aan tijdens een obstakel run

Veel mensen vragen zich af wat voor kleding ze moeten aantrekken bij het lopen van een obstacle run. Je kledingkeuze bij een mud run vraagt net iets meer aandacht dan bij een gewone hardloopwedstrijd. Je krijgt te maken met water, modder en daarnaast moet je verschillende obstakels overwinnen. De juiste kleding is daarom ontzettend belangrijk om met plezier je run te kunnen lopen. In deze blog geven we advies over wat je het beste kan aantrekken tijdens een obstacle run.

Welke broek is geschikt voor obstacle running?

Tijdens een obstacle run is het fijn om strakke, maar comfortabele  kleding te dragen. Een strakke (lange) hardloopbroek is  daarom ook aan te raden. Belangrijk is dat je kiest voor een broek die niet snel afzakt. Je kunt een gewone hardloopbroek dragen, maar een compressie hardloopbroek heeft als voordeel dat deze ook je spieren ondersteunt. Strakke kleding heeft als voordeel dat je tijdens het zwemmen minder weerstand ervaart. Ook na modder trenches glijdt het modder makkelijker van je kleding af. Wijde kleding houdt meer water en modder vast wat zorgt voor zware kleding.

Daarbij is het belangrijk dat je een broek kiest van het juiste materiaal. Je wilt natuurlijk kleding die zo snel mogelijk droogt. Dit is ten eerste minder zwaar, maar zorgt er ook voor dat je minder snel afkoelt.

Een veelgestelde vraag is of het nodig is om een lange broek aan te trekken? Zelfs in de zomerperiode kiezen voor obstacle runners ervoor om een lange broek te dragen. In dit geval is het fijn om te gaan voor een dunne/zomer stof. Een lange hardlooplegging beschermt je benen tegen beschadigingen wanneer je bijvoorbeeld moet tijgeren over de grond.

Zelf heb ik in de zomermaanden ook regelmatig deelgenomen in een korte broek. Het kan, maar houd er rekening mee dat je minder gehavend bent na afloop wanneer je kiest voor een lange broek. Ben al wat meer ervaren, dan kom je waarschijnlijk net iets makkelijker door de obstakels heen en kun je ook kiezen voor een korte broek bij warm weer.

Wat voor shirt trek ik aan?

Voor het shirt geldt eigenlijk hetzelfde als voor de broek. Ook hier is het verstandig om te kiezen voor een strak shirt dat goed aansluit op het lichaam. Je wilt zo min mogelijk water en modder vasthouden en daarbij ook nergens aanblijven haken. Dit gebeurt makkelijker met een wijd shirt. Ook bestaan er compressie shirts welke net als de broek het voordeel hebben dat ze bepaalde spieren ondersteunen.

Loop je met een groepje, dan is het natuurlijk hartstikke leuk als je met z’n allen in een team shirt loopt. Tijdens obstacle runs zie je dat veel mensen in team verband meedoen aan een run en herkenbare kleding dragen. Geen must, maar natuurlijk onwijs leuk voor de team spirit en de foto na afloop!

Korte of lange mouwen is nog een ander dilemma. In de meeste gevallen is een t-shirt voldoende om te dragen tijdens een obstacle run. Het kan misschien fris aanvoelen, maar je zult merken dat je het tijdens het lopen al snel warm krijgt. Je kunt het volgende als richtlijn aanhouden:

  • 10 graden of warmer: korte mouwen
  • 10 graden of kouder: lange mouwen

Wil je meer weten over het dragen van korte of lange mouwen, lees dan hier verder!

Mocht je korte mouwen aan doen, maar toch graag je armen willen beschermen. Kies dan voor speciale arm- of elleboogbeschermers of armsleeves.

Welke schoenen trek ik aan?

De keuze voor de juiste schoenen is misschien wel de lastigste. Vooral wanneer je voor de eerste keer meedoet aan een run. Je leest overal dat het dragen van goede obstacle run schoenen, oftewel trail schoenen, aan te raden is. Deze speciale schoenen hebben inderdaad een groot voordeel dat je veel meer grip hebt op modderige en losse ondergronden. Maar deze schoenen zijn ook gelijk een hele aankoop. Dus weet je nog niet zeker of obstacle running echt iets voor jou is en wil je gewoon een keer een run uitproberen, dan kun je gerust je (oude) hardloopschoenen aantrekken. Zelf heb ik de eerste paar runs ook op gewone hardloopschoenen gelopen. Het klopt dat je minder grip hebt, maar ik heb minstens net zo hard genoten van de run. Mocht je vaker een run gaan lopen, dan adviseer ik je zeker om te investeren in goede trail schoenen.

Nu denk je misschien: maar ik vind het zonde voor mijn hardloopschoenen, want dan kan ik ze daarna zeker weggooien. Ook dit valt mee. Natuurlijk worden je schoenen vies. Heel vies. Maar spoel ze gewoon direct na de run goed af met (schoon) water en laat ze drogen. Wel is het aan te raden om wat oude kranten in je schoenen te proppen terwijl je ze laat drogen. Dit voorkomt dat je schoenen krimpen!

Ondergoed en sokken

Je zult er misschien niet zo snel over nadenken, maar het dragen van goed ondergoed en de juiste sokken is misschien wel het belangrijkste voor je comfort tijdens de run. Sokken en ondergoed van katoen houden vocht vast en dit gaat schuren. Op je voeten heeft dit blaren tot gevolg. Het is daarom aan te raden om sportsokken en sportondergoed te dragen wat snel en makkelijk droogt. Mocht je snel last hebben van je schenen en/of kuiten tijdens het hardlopen dan kun je ervoor kiezen om compressie kousen te dragen voor extra ondersteuning.

Met de bovenstaande kleding ben je ready to go voor je obstacle run!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 55 = 60