Review Inov-8 X-talon 200

0
1225

De X-talon 200 is een lichte en flexibele trail schoen, uitermate geschikt voor trail- en obstakelruns.
Met zijn 8mm flexibele rubberen noppen heeft hij perfecte grip in de modder, maar ook een goede grip op hardere ondergrond. Door de flexibiliteit en het lage gewicht (200 gram), vormt hij mee met alle bewegingen van de voet. De schoen heeft een heel to toe drop van 3mm en hierdoor ook perfect geschikt voor de neutrale en voorvoet lopers. De schoen heeft een met rubber versterkte neus, om te beschermen tegen slijtage door stenen en obstakels en een geharde rubberen rand aan de zijkanten voor bescherming bij touwklimmen. Met de brede voorvoet hebben de tenen genoeg ruimte en zorgt hij dus voor betere stabiliteit tijdens het lopen.

Mijn ervaring:

Mei 2017 kocht ik na in korte tijd 3 paar Salomons te hebben versleten de Inov-8 X-talon 200, na het lezen van reviews en horen van de ervaringen van andere obstakelrunners. Ik was in eerste instantie sceptisch aangezien ik al eerder een paar X-talon 212 had gehad, die na twee obstakelruns ruim anderhalve maat gekrompen waren. Ik nam de gok dit keer een volle schoenmaat groter.

Op het eerste gezicht viel het me op dat de 200 zijn naam eer aan doet. Het was verreweg de lichtste trail schoen die ik gehad heb. Hij zat als gegoten, het materiaal voelde stevig aan zonder al te veel poespas en had ondanks zijn lage drop en dunne zool nog verrassend veel demping. De schoen zit comfortabel om de middenvoet en ruim bij de tenen (mogelijk bij mij iets meer door de schoenmaat groter).

Ik heb de schoenen gebruikt bij in totaal ongeveer 400km aan obstakelruns, variërend van een Strong Viking op het vlakke terrein in Gent tot Spartan Race door met rotsen gevulde beekjes en over sneeuw vrije pistes in Polen.


Bij het glibberen door de beekjes had ik soms wat last van de zijkanten van mijn voeten als ik zijdelings tegen stenen aan gleed. De stof is hier vrij dun, waardoor er weinig bescherming is tegen impact. Wel had ik verwacht dat de schoenen deze race gehavend uit zouden komen, aangezien alles scherp was. Achteraf bleek ik een klein krasje in een schoen te hebben, verder niets. Deze kras is ook nooit groter geworden.
Door de brede voorvoet was de grip in de modder perfect en had ik weinig last van oneffen ondergrond. De schoen dwingt je voeten plat op de grond te blijven en hiermee zijn verzwikte enkels goed te vermijden.

Ondanks dat ik de schoenen dus eigenlijk een maat te groot had, heb ik nooit het gevoel gehad dat ik er een zou verliezen in de diepe modder.


Persoonlijk had ik met deze schoen iets meer moeite op gladde obstakels. Bij touwklimmen heb je genoeg grip op het touw. Wel voel je ook hier bij dat de stof bovenop erg dun is.
Begin dit jaar sneuvelde mijn 200’s. Vlak voor de laatste race viel het mij al op dat de meeste noppen van de voorvoet inmiddels hun scherpe randen kwijt waren (slijtage) en tijdens de laatste race kwam halverwege de zool van een van de schoenen los.

De pro’s:

  • Lichte schoen
  • Goede waterafvoer
  • Brede voorvoet (stabiliteit)
  • Stevig materiaal bovenkant (weinig tot geen slijtage)
  • Krimpen niet meer

De con’s:

  • Dun materiaal bovenkant (geen bescherming bij impact)
  • Minder grip op gladde ondergronden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 11 =