Review: Inov-8 X-talon 230

0
993
Inov-8 X-talon 230

Nadat begin dit jaar de zool van mijn vertrouwde Inov-8 X-talon 200 besloot dat hij er genoeg van had (zie mijn andere review), besloot ik om voor een upgrade te gaan. Social media was lyrisch en leveranciers stonden te springen om mij de nieuwe X-talon 230 te verkopen. Ik las vluchtig wat reviews, maar was voornamelijk onder de indruk van de nieuwe materiaalkeuze die zogezegd veel meer grip zou opleveren in de modder maar vooral ook op gladde ondergronden!

Specs

De nieuwe STICKY GRIP van de X-Talon 230 zorgt voor betere tractie en betere bescherming voor de ondervoet voor meer comfort en stabiliteit. Loop sneller dan je ooit had gedacht over zachte en extreme terreinen. Vooral geschikt voor heuvels, bergen, trails, crosscountry en obstacle runs. Door de nieuwe grip zorgt voor 50% betere tractie in de voorvoet. De 8mm noppen zijn zeer geschikt voor zowel zacht terrein als hardere ondergronden. De powerflow+ zool heeft 10% betere schokopvang en 25% meer energieteruggave dan standaard zolen. Het bovenwerk is beschermend en absorbeert geen water. De All Terrain Gaiter is goed te bevestigen op de schoen.

 Inov-8 X-talon 230

Mijn ervaring

Ik hoorde van verschillende leveranciers dat deze schoen totaal anders valt dan de 200. Hij is een stuk smaller rond de voorvoet en valt verder groter (langer). Ik besloot in eerste instantie voor maat 43 te gaan, aangezien deze net als de 200 niet zouden moeten kunnen krimpen. Deze bleek toch te strak rond mijn voet te zitten en mocht ik ruilen voor een maat groter.

Bij de eerste indruk schrok ik dus een beetje van hoe krap de schoen eigenlijk was. Vooral het verschil met de 200 was behoorlijk. Ik merkte wel dat ik nu met de grotere maat er weinig tot geen last van had. Wel had ik dus veel ruimte over bij mijn tenen. Hij voelde logischerwijs zwaarder aan, maar zat verder prima. De rubberen buitenrand voelde solide aan en de noppen hadden inderdaad bizar veel grip op het gladde laminaat thuis.

Ik heb vervolgens een trainingsrondje van 10km over het mountainbike parcours gelopen in mijn woonplaats, om te kijken hoe de schoenen bevielen. Dit was voornamelijk over mul zand en beviel eigenlijk prima. De schoen klemde niet en de grip was fijn.

Vervolgens liep ik er twee OCR races op, de OCR Series in Furstenau en in Wijchen. De eerste bestond voornamelijk uit bospaden, veel ijswater, zand en gras. Ik merkte hier dat ik prima grip had overal. Wel viel het me hier al op dat mijn voeten lang nat bleven. Ik verweet dit toen meer aan de wat dikkere sokken die ik aan had. Bij de Storm de Castle schans dacht ik de grip mooi te kunnen testen. Echter bij het omhoog rennen op de natte beplating merkte ik eigenlijk dat ik bijna even veel weggleed als met de 200. Het was dus moeilijk te bepalen of ik profijt had van het Sticky grip. De schoenen kwamen er voor zover ik kon zien ongeschonden uit.

De tweede race in Wijchen had ik geen dikke sokken aan. Ik merkte hier dat ik na de water stukken lang door bleef soppen in de schoen. Op zich stoorde ik mij er niet heel erg aan, maar ik kreeg er later wel last van. Dit keer was Storm the Castle kurkdroog, dus hier had ik weinig moeite met grip. Wederom liep ik prima wat grip in de modder betreft en had ik op de chronisch natte voeten na geen klemmend gevoel of iets dergelijks. Het smalle van de schoen zorgde er wel voor dat ze gevoelig zijn voor enkel verzwikkingen op oneven terrein.

Bij thuiskomst na de laatste race spoelde ik mijn schoenen af en kwam ik tot de conclusie dat, na 2 keer een 20km race en een trainingsrondje van 10km, er al 2 noppen per schoen enorme slijtage vertoonde. Ik nam vervolgens de proef op de som wat betreft drainage. Ik heb de schoenen gevuld met water en enkele minuten laten staan. Het niveau zakte niet. De schoenen lieten geen water door!

 

 

 

De pro’s

  • Goede grip op zachte ondergrond
  • Stevige stootrand aan de buitenkant
  • Krimpen niet meer

De con’s

  • Extreem smalle voorvoet
  • Enorm snelle slijtage, mogelijk door het (zachtere) materiaal van de noppen
  • Kans op verzwikken door smalle zool

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + = 21