Aftershokz Trekz Air: Trainen met muziek én omgevingsgeluiden

0
288
Trainen met muziek

Voor veel hardlopers is een goede beat een essentieel onderdeel van hun run. Uit onderzoek blijkt zelfs dat muziek je kan helpen om beter te presteren tijdens duur- en krachtsporten. Toch merk ik dat ik het ook steeds vaker fijn vind om ook omgevingsgeluiden op te vangen. Tijdens obstacle runs kun je namelijk niet lopen met muziek op. De Aftershokz Trekz Air is een headphone die niet in je oren zit. What!? De muziek wordt via je jukbeenderen naar je oren gestuurd. Klinkt raar, maar ik deel graag mijn ervaring over deze nieuwe vorm van muziek luisteren.

Eerste indruk Aftershokz Trekz Air

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een klein beetje sceptisch was over het idee van muziek via je jukbeenderen in plaats van via de oren. Maar na het testen van deze nieuwe headset ben ik om. Hoe werkt dit dan precies? Nou via trillingen wordt het geluid naar je oren gestuurd. Hierdoor word je niet afgesloten van omgevingsgeluid, zoals het verkeer. Dit is extra veilig tijdens het hardlopen. Maar persoonlijk vind ik het ook gewoon fijn om tijdens een trail ook het geluid van fluitende vogeltjes te horen of wanneer ik loop op het strand; het geluid van de zee.

Handige functies

De headset is slechts 30 gram, waardoor je amper het gevoel hebt dat je iets draagt. Je streamt via Bluetooth muziek van je smartphone. Op deze manier hangen er geen vervelende audiokabels langs je lichaam. Met één druk op de knop neem je de controle over belangrijke functies. Zo start of pauzeer je de muziek of beantwoord je een telefonische oproep. Dat laatste werkt ontzettend goed. Tijdens het lopen kun je dus gewoon de telefoon opnemen en ben je goed verstaanbaar!

Voordelen: lopen met muziek

Lopen met muziek vind ik persoonlijk erg fijn wanneer ik het uiterste uit m’n workout wil halen. Ik heb het gevoel dat het ritme van de beat mij erdoorheen sleept en dat de tijd sneller gaat als ik muziek luister. Stiekem denk ik altijd: één nummer duurt ongeveer 4-5 minuten, dus dat is 1 KM per liedje. Dat tikt lekker aan ;-)! Maar goed… hoe zit het dan precies met de échte voordelen van muziek tijdens het sporten. Ik zocht een paar leuke feitjes op over sporten met muziek:

  • Vrolijke of opzwepende muziek veroorzaakt onder andere een hogere productie van dopamine waardoor je je beter voelt. En wanneer je je lekker in je vel voelt, is het ook een stuk makkelijker om lekker te knallen!
  • Verder heeft muziek een aantal andere belangrijke effecten: het leidt mensen af van vermoeidheid en pijn, verhoogt de gemoedstoestand, vergroot het uithoudingsvermogen, vermindert ervaren moeite en kan hierdoor zelfs de effectiviteit van de stofwisseling vergroten.
  • Uit onderzoek blijkt dat mensen een onbewuste voorkeur hebben voor ritmes op ongeveer 120 beats per minuut, wat twee beats per seconden inhoudt. 

Waarom Aftershokz Trekz Air?

Muziek luisteren en intussen geluiden opvangen van de omgeving is wat mij betreft het belangrijkste voordeel van deze headset. In een drukke stad is dit een stuk veiliger, want zo hoor je verkeer aankomen. En daarnaast maakt het je een stuk socialer als je iemand tegemoet loopt en wil begroeten. Dit loopt met normale oordopjes altijd uit op een veel te harde begroeting (omdat je jezelf niet hoort). In de natuur vind ik het erg fijn om zo toch de rustgevende geluiden van de natuurlijk te horen; zonder hiervoor mijn lekker beat in te leveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 3