Race recap: mijn debuut op OCR Series

0
994
Strong Viking OCR series

Na mijn ervaring gedeeld te hebben over de Iron Viking deel ik nu mijn ervaring over de OCR series van afgelopen mei. In dit blog vertel ik jullie over mijn ervaring in de OCR Series en de tips die ik heb na mijn debuut. Voor wie het niet weet, de OCR Series is een 19+ kilometer wedstrijd georganiseerd door de OCR Series in samenwerking met Strong Viking. Tijdens deze run zijn er ‘scheidsrechters’ die controleren of je obstacles wel haalt en of je dan ook wel eventuele straffen uitvoert. Niet geheel onbelangrijk is dat er ook cutoff tijd is, dit betekent een maximale tijd om te lopen.

Waarom OCR Series?

Na verschillende obstacle runs wilde ik mijn grenzen verleggen en nieuwe uitdagingen opzoeken. Op advies van diverse trainers en in overleg met Alexander Struijk had ik besloten om deel te nemen aan de OCR Series. Het was dan ook Alexander die mij hielp in het trainen van obstacles gericht op de OCR Series. Waar ik wist dat ik nog niet het looptempo zou hebben om daadwerkelijk van betekenis te kunnen zijn in de deze wedstrijd wilde ik wel graag een keer meedoen om te wennen aan de opzet en druk tijdens zo’n run.

Voorbereiding OCR series

Als voorbereiding op de OCR Series heb ik veel geleerd van Alexander Struijk en voornamelijk de obstacles getraind die in de vorige 6 wedstrijden zaten. Verder heb ik bij de Bunk’r Indoor & Outdoor training voornamelijk buiten rondjes gerend en tussendoor obstacles genomen om zo de wedstrijd echt te kunnen trainen. In de trainingen probeer ik het wedstrijdgevoel en de wedstrijdervaring te simuleren om onder de juiste omstandigheden te kunnen blijven presteren. Bijvoorbeeld het zo laag mogelijk houden van de hartslag tijdens het nemen van een obstakel.

De start

De start van de race is eigenlijk al zodra het parcours bekend is en vooraf wist ik dan ook dat dit parcours misschien wel de lastigste start zou zijn van alle 7 wedstrijden van de series. Meteen na de start waren er al de legendarische Rock Climb en Crawl Up obstacles. Dit was een heuvel met rotsen waar je omhoog moet klimmen en een gras/zand heuvel waar je omhoog moet kruipen onder prikkeldraad door. Deze obstakels zijn beperkt in het aantal deelnemers wat hier tegelijk overheen kan. Dit zorgt voor verstoppingen net na de start, wat het naar mijn idee zwaarder maakte dan andere OCR Series wedstrijden. Ik probeerde dan ook zo snel mogelijk te starten om bij deze obstacles al de meeste atleten achter mij te hebben. Gezien het feit dat ik als allerlaatste van alle atleten over de muur kwam door een plotselinge switch van startvak was het extra zwaar met zo veel atleten voor mij.

De start viel mij het zwaarst van de hele race, omdat ik mijzelf tijdens de start gek maakte met dat ik maar harder moest lopen en meer mensen moest inhalen. Ik kreeg hierdoor later in de wedstrijd een terugslag in de vorm van kramp. Ik liep zo hard in het begin dat het me onnodig veel energie had gekost.

Tip 1. Bekijk het parcours vooraf

Wat ik dan ook als tip voor de start zou geven aan atleten die twijfelen om deel te nemen aan de series is om je goed in te lezen op het parcours, als ik opnieuw onder de zelfde omstandigheden zou moeten starten zou ik pas echt op 100% gaan na de eerste 3 kilometer omdat er toen ruimte ontstond om makkelijk in te halen en er minder obstacles waren waar je moest wachten. Besef tijdens een start ook dat de race minimaal 19 kilometer is en dat hard starten dus niet altijd goed voor je kan zijn. Kies je plan en weet dat een plan tijdens een wedstrijd flexibel moet kunnen zijn.

De race

De race zelf viel mij mee, hoewel de vele hoogte meters het extra zwaar maakte had ik verwacht meer moeite te hebben met het concept ‘ieder voor zich’ en het moeten afzonderen van de buitenwereld.  De obstacles waren goed te doen en het parcours was zeer uitdagend. Tijdens de race had ik wel te veel ‘nadenk’ momentjes waarbij ik twijfelde of ik het wel leuk vond om zo alleen te lopen en of het niveau niet te hoog gegrepen is. De belangrijkste les die ik tijdens de race heb geleerd is dat het voornamelijk een mentaal spelletje is.. Ik was helemaal kapot toen ik na een keiharde start de hamer misgooide en later de bel miste bij de rolling monkey, maar besef dat 2 mindere momenten nooit de uitslag van ruim 20 kilometer mogen beïnvloeden.

Strong Viking OCR series

Twijfel

Achteraf gezien ben ik blij met mijn prestatie en het feit dat ik binnen de tijd met hesje heb mogen finishen. De twijfel die ik tijdens de race had is volkomen verdwenen en nu wil ik vooral nog harder gaan trainen om bij het volgende seizoen van de series in september beter voor de dag te komen. Vooral het lopen moet beter gaan, maar ook het doseren van je energie tijdens de race. Ik weet nu dat ik mijzelf in kilometer 1 tot en met 5 ‘kapot’ heb gelopen en dat ik de volgende keer beter een ‘eindsprint’ kan inzetten omdat hard starten als allerlaatste vrijwel onmogelijk is op een parcours met veel heuvels. Later in het parcours was er veel meer ruimte om aan te zetten en in te halen, maar toen weigerde mijn benen door de eerdere pieken in mijn prestatie.

Strong Viking OCR series

Tip 2: Zorg voor een goed plan

Mijn grootste tip is dus om de race te plannen en te zorgen voor een goed plan. Ren jezelf niet vroeg in de race kapot en zorg tijdens de obstacles voor focus en concentratie zodat je zeker weet dat je het obstakel haalt. Liever 10 seconde langer in het obstakel hangen dan 2 minuten lang een penalty moeten uitvoeren. Ik miste bijvoorbeeld bij de Rolling Monkey de bel door haast, iets wat mij nog nooit is overkomen.

Strong Viking OCR series

OCR Series 2018/2019

Ik ging de race in met de gedachte om het gewoon eens te proberen en te wennen aan de omstandigheden die een OCR Series wedstrijd biedt, het is veel lastiger om alleen te lopen en om onder druk alle obstacles uit te voeren dan ik had verwacht. De lessen die ik tijdens de race heb geleerd neem ik mee naar het volgende seizoen en hier kom ik dan ook zeker sterker terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =