Hoeveel water moet je drinken voor en tijdens een obstacle run?

0
1039
drinken voor en tijdens een obstacle run

Iedereen weet dat het drinken van water belangrijk is voor het goed functioneren van je lichaam. Alleen hoor je je regelmatig dat mensen expres minder drinken vlak voor een run, omdat ze anders onderweg naar de toilet moeten. En laten we eerlijk zijn, even een plasje doen is best lastig tijdens een obstacle run met een nat en modderig lichaam. Toch doe je er verstandig aan om voldoende te drinken voor een run.

Hoeveel je moet drinken voor en tijdens een obstacle run verschilt per persoon. Het is afhankelijk van de intensiteit van de inspanning, de afstand en duur van de loop en om het af te maken de temperatuur en luchtvochtigheid op de dag van het evenement. Lekker ingewikkeld dus.

Drink voordat je dorst krijgt

Wat super belangrijk is dat je gaat drinken voordat je een droge mond hebt. Als je dorst hebt is het eigenlijk al te laat is. Het gevoel van dorst krijg je namelijk pas op het moment dat 2% van je lichaamsvocht verloren is gegaan. Uitdroging beïnvloedt al je prestaties negatief. Je spieren raken sneller vermoeid en verzuurd en je motoriek gaat er ook flink van achteruit. Ooit wel eens iemand Ook kan dit resulteren in spierkrampen. Dus dorst wil je ten aller tijden voorkomen!

De dagen voor de run

Het is belangrijk dat je zeker 3 dagen voor jouw obstacle run al voldoende gaat drinken. Je wilt namelijk dat je vochtbalans optimaal is aangevuld op de dag van de run. Dus zorg ervoor dat het drinken van water dagen voor de run een hoge priorioriteit krijgt. Drink minimaal 3 liter per dag in 250ml per keer op.

Vlak voor de run

Op de dag van de run is het ook belangrijk dat je goed blijft drinken. Dit kun je het beste doen door elk uur 1 tot 2 kleine glazen te drinken van 250ml. Dit is de ideale hoeveelheid water die je lichaam kan opnemen. Dus wat je vooral niet moet doen is vlak voor de start nog even een halve liter water achterover slaan. 1. je lichaam neemt het niet op en 2. je loopt de eerste kilometers met een klotsende buik met water, dat is ook niets.

Tijdens de run

Op een warme dag kun je veel vocht verliezen (tot 2 liter p/u) tijdens het lopen. Maar ook als het minder warm is verlies je vocht. Misschien denk je: ik zweet niet zoveel (dat denk ik ook altijd). Of de transpiratie zichtbaar is of niet maakt niet uit. Dus ook als je kurkdroog thuiskomt van het hardlopen verlies je vocht! Vocht verlaat je lichaam via zweet en het uitademen. Neem vooral geen flesje mee tijdens een obstacle run! Je kan wel een ‘camelbak’ rugzak dragen. Maar het is wat overdreven voor de middenlange afstanden. Elke obstacle run heeft op een aantal plekken langs het parcours verzorgposten. Dat kan je een beker water of sportdrank drinken en soms een snack eten. Neem bij elke post maximaal 1 of 2 bekertjes water. 

Hoeveel vocht verlies ik dan precies?

Als je beter wilt begrijpen hoeveel water je moet drinken dan kan je hier een test voor doen. Lees hoe je dit kan testen op in dit artikel.

Checklist

  • Drink een aantal dagen voor de run voldoende water, zodat je vochtbalans goed is aangevuld.
  • Zorg ervoor dat je geen droge mond krijgt, want dan ben je eigenlijk al te laat met het drinken
  • Zorg ervoor dat je ongeveer 250ml per keer drinkt. 
  • Tijdens de run verlies je veel vocht. Vul je vocht aan door tijdens de run gebruik te maken van de verzorgposten.
Vorig artikelDoe de test: hoeveel vocht verlies je tijdens het hardlopen?
Volgend artikelHow to: Monkey bars (lange armen techniek)
Yuri Beekman is REPS level 4+ en Overload TOP gecertificeerde Personal Trainer, bewegingsdeskundige en voedingsspecialist. Als medeoprichter en chef training & voeding bij obstaclerunners.com schrijft en redigeert hij artikels die mensen helpen met de beste voorbereiding op hun run. In 2017 trainde hij voor een Iron Viking Obstacle Run Marathon en werd hij gegrepen door het plezier en harde werken. Na de Iron Viking uitgelopen te hebben is hij zich gaan verdiepen in trainings methoden en voeding om runs nog beter te lopen. Hij coacht diverse WK obstacle run atleten naar succes. Naast OR.com is Yuri hoofdtrainer en eigenaar van Body Rock en Body Logic. Het uitgangspunt voor alles wat hij doet is het helpen van mensen op elk vlak. Of het nou gaat om training, voeding of mindset training, Yuri kiest altijd een praktische en eenvoudige route naar succes. Er zijn verschillende wegen en die moeten op het juiste moment bewandeld worden om succesvol te zijn en blijven. Alleen datgene waar iemand energie van krijgt is succesvol. Op deze manier helpt hij met PT, voedingscoaching en bootcamps super veel mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =