Doe de test: hoeveel vocht verlies je tijdens het hardlopen?

0
983
Hoeveel vocht verlies je tijdens het hardlopen?

Tijdens het hardlopen en overwinnen van de obstakels verliest je lichaam veel vocht.Zodra je lichaam vocht te kort komt, kan dit resulteren in vermoeidheid, hoofdpijn en verkrampingen in je spieren. Dit wil je echt voorkomen tijdens het lopen. Het is daarom belangrijk om de dagen voor een run voldoende te drinken en ook tijdens de run (vooral bij langere afstanden) je vochtbalans op pijl te houden door regelmatig wat te drinken. Maar hoeveel vocht verlies je tijdens het hardlopen en moet je aanvullen door te drinken?

Hoeveel vocht je verliest tijdens het hardlopen en je obstacle run is voor iedereen anders. Met deze eenvoudige test kun je erachter komen hoeveel vocht je verliest.

Doe de test

  1. Weeg jezelf voor je gaat hardlopen en noteer je gewicht. 
  2. Onthoud hoeveel water je drinkt na de weging en tijdens je run.
  3. Loop in het tempo je obstacle run zal lopen.
  4. Weeg jezelf direct als je terugkomt weer.
  5. Trek je eindgewicht (stap 4) van je begingewicht (stap 1) af.
  6. Trek het aantal milliliters vocht die je gedronken hebt tijdens het hardlopen af.
  7. Het getal dat overblijft is de hoeveelheid vocht die je verloren hebt tijdens het hardlopen.

Wat doe je met de informatie?

Het nut van deze informatie is dat met je met gebalanseerd vochthuishouden fijner en sneller kan lopen. Je weet hoeveel je bij drinkposten moet drinken. Hou er rekening mee dat je lijf half uur tussen de 200ml en 300ml op kan nemen. Drinkt zowel water als sportdrank om ook je mineralen op peil te houden.

Heb je tijdens het lopen last van vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en/of kramp. En is uit de test gekomen dat je meer dan 600ml per uur nodig hebt om je vocht percentage op peil te houden? Dan is het verstandig om je trainingen aan te passen om het looptempo vol te houden zonder zoveel vochtverlies. Je lijf in balans houden is een combinatie van voeding, training en voldoende rust. Als deze elementen in balans zijn dan kan je heel goed tijdelijk met een vochtdisbalans presteren. 

Tip: plan de test elk seizoen en nadat je een periode op snelheid getraind hebt. In de zomer zweet je zeker meer dan in de winter. Als je sneller bent geworden dan kan dit natuurlijk van invloed zijn op je verbranding. 

Vorig artikelReview: Reebok All Terrain Super OR
Volgend artikelHoeveel water moet je drinken voor en tijdens een obstacle run?
Yuri Beekman is REPS level 4+ en Overload TOP gecertificeerde Personal Trainer, bewegingsdeskundige en voedingsspecialist. Als medeoprichter en chef training & voeding bij obstaclerunners.com schrijft en redigeert hij artikels die mensen helpen met de beste voorbereiding op hun run. In 2017 trainde hij voor een Iron Viking Obstacle Run Marathon en werd hij gegrepen door het plezier en harde werken. Na de Iron Viking uitgelopen te hebben is hij zich gaan verdiepen in trainings methoden en voeding om runs nog beter te lopen. Hij coacht diverse WK obstacle run atleten naar succes. Naast OR.com is Yuri hoofdtrainer en eigenaar van Body Rock en Body Logic. Het uitgangspunt voor alles wat hij doet is het helpen van mensen op elk vlak. Of het nou gaat om training, voeding of mindset training, Yuri kiest altijd een praktische en eenvoudige route naar succes. Er zijn verschillende wegen en die moeten op het juiste moment bewandeld worden om succesvol te zijn en blijven. Alleen datgene waar iemand energie van krijgt is succesvol. Op deze manier helpt hij met PT, voedingscoaching en bootcamps super veel mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

71 − 68 =