Supplementen voor obstacle runners

0
621
Vitamines Obstacle runners
Copyright Yuri Beekman

Als obstacle runner vraag ik redelijk veel van mijn lichaam. Daar ben ik mij van bewust. In mijn voorbereidingen naar het EK (begin dit jaar) en het WK sportte ik regelmatig 6x per week. Goed voor je lichaam zorgen is dan ontzettend belangrijk. Om dit goed vol te houden is gezonde voeding en voldoende rust van belang. Ook supplementen hielpen mij om mijn lichaam sterk en fit te houden.

In deze blog deel ik de supplementen die mijn lichaam hebben geoptimaliseerd. Nu zou ik wel iedereen aanraden om altijd een persoonlijk advies te vragen bij iemand die er veel kennis over heeft. Zelf ga ik graag naar de Vitaminstore. Zowel online als in de winkel kunnen ze je adviseren welke supplementen voor jou van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Magnesium

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met het gebruiken van magnesium. Yuri Beekman, personal trainer en ook mijn man, heeft veel kennis over supplementen. Destijds had ik veel last van hoofdpijn/migraine en regelmatig krampen in mijn kuit. Als sporter bestaat de kans eerder op een te kort aan magnesium doordat je veel ‘stress’ op je lichaam krijgt. Daarnaast heb ik een redelijk intensieve baan en ben ik een startende ondernemer. Stressvolle periodes horen er weleens bij.

Magnesium ontspant de spieren en het zenuwstelsel en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid. Ook ondersteunt het de elektrolytenbalans. Wellicht spelen er meerdere factoren een rol, maar sinds ik magnesium gebruik heb ik zelden tot nooit meer last gehad van krampen. Ook is mijn hoofdpijn/migraine met 80% verminderd. 

Lees meer over hoe je krampen kunt voorkomen

B12

Begin van dit jaar tijdens mijn trainingsperiode voor het EK voelde ik mij enorm lusteloos. Tegen het einde van de dag was ik gesloopt en had ik weinig energie voor mijn trainingen. Inmiddels was ik ook al een tijdje aan het experimenteren met het verminderen van het eten van vlees. Mijn darmen reageerde daar bijzonder goed op. Dat is wat top. Maar wellicht kwam het energie tekort wel door deze verandering. Mensen die geen/weinig dierlijke producten eten krijgen sneller een tekort aan deze stof.

Vitamine B12 is ook verantwoordelijk voor een goede hersenwerking. Dat verklaarde voor mij ook direct waarom ik zo snel afgeleid was. Inmiddels gebruik ik een aantal maanden vitamine B12. Al na enkele weken merkte ik verschil in mijn energieniveau. Wanneer ik het supplement weleens een week niet gebruik, voel ik dit ook direct. Voor mij is het dus zeker een blijvertje!

Glucosamine

Ook dit supplement gebruik ik al ruim 2 jaar. In mijn familie komt veel artritis voor (ontstekingen van de gewrichten). Ook ik kreeg rond mijn begin twintigste de eerste klachten. Na het trainen had ik vaak hele dikke en pijnlijke gewrichten in mijn vingers. Regelmatig had ik kleine ontstekingen op mijn knobbels. Ik baalde als ik stekker, want ik was nog zo jong.

Ik ben glucosamine gaan gebruiken omdat dit als kernmerk heeft dat het gewrichten soepel houdt. In veel landen staat het zelfs geregistreerd als medicijn! Glucosamine kan de bouwstoffen leveren voor het kraakbeen en ervoor zorgen dat de klachten op termijn worden verlicht of verminderd.

Zelden heb ik nog last van ontstoken gewrichten. Inmiddels kan ik zelfs periodes zonder dit supplement. In de winter merk ik dat ik er wel veel baat bij heb en dat mijn gewrichten weer minder soepel worden.

Isotone sportdrank

Zelf gebruik ik niet veel aanvullende voedingsproducten. Ik probeer mijn eiwitten voornamelijk uit mijn voeding te halen en eet een enkele keer een eiwitreep als snack. Wel ben ik een jaar geleden begonnen met het drinken van isotone sportdrank voor een wedstrijd. Tijdens een run verlies je naast vocht ook mineralen, zoals natrium, kalium, calcium en magnesium. Deze stoffen zijn nodig voor het goed functioneren van je spieren en het op het juiste moment samentrekken van het spierweefsel. Tijdens het hardlopen daalt met name de concentratie natrium en kalium in je spieren. Het drinken van een isotone sportdrank helpt om dit aan te vullen. Het voordeel van de isotone sportdrank van de vitaminestore is dat deze ook 20 mg cafeïne bevat per portie. Ik drink ongeveer een 60-30 minuten voor de wedstrijd een halve liter, wat mij ook direct een energie boost geeft vanwege de cafeïne.

Deze 4 supplementen hebben voor mij echt het verschil gemaakt. Nu zijn er zoveel verschillende soorten supplementen en is het altijd verstandig om advies in te winnen. De Vitaminstore geeft zowel online (via social media) als in de winkels top advies. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 2 =