Een Iron Viking lopen? De ervaring en tips van Jimmy!

1
6348
iron viking

Mijn naam is Jimmy, 21 jaar, en nog geen jaar actief als OCR-runner. Vorig jaar ben ik op 11 juni begonnen met Mud Masters en het virus had me al vrij snel te pakken. Dit zijn mijn tips voor voorbereiding op een Iron Viking!

Van voetbal naar OCR

OCR is voor mij een bijzondere sport, met voetbal als achtergrond vind ik het enorm bijzonder hoe groot de eensgezindheid is en hoe het iedere keer weer bewezen wordt dat het collectief meer kan bereiken dan het individueel. Dit is ook de reden dat ik vorig jaar na Mud Masters Scheveningen later in het jaar nog meerdere Strong Vikings heb gelopen en Spartan IJmuiden. Na deze runs besloot ik me in November in te schrijven voor zowel de Iron Viking op 7 april jl. als de 24HR games van Mud Masters op 5&6 mei jl. Als recreant en nieuweling misschien niet voor de hand liggend, maar ik vind het gaaf om zulke uitdagingen aan te gaan. Mijn doel om dit te doen ontstond eigenlijk omdat ik wel uitgekeken was op de voetbal en ik mijzelf simpelweg wilde bewijzen dat ik nog wel een representatieve sportprestatie kan leveren.

OCR training

Vanaf januari ben ik dan ook specifiek gaan trainen voor voornamelijk de Iron Viking. Mijn trainingen bestaan uit ontzettend veel varianten. Het belangrijkste in mijn training is dat ik doe wat mijn gevoel zeg, dit werkt nou eenmaal voor mij het beste. Soms train ik 4 of 5 uur lang verschillende lessen achter elkaar in mijn sportschool met het idee om te wennen hoe het is om zo lang bezig te zijn. Mijn sportschool De Bunk’r in Rotterdam heeft een ideaal outdoor terrein met obstakels waar een ander belangrijk puzzelstukje van mijn training vandaan komt. Minimaal 1 keer in de week train ik op advies van Arno Nieuwenhuizen door simpel rondjes te lopen op het outdoor terrein en na iedere ronde(s) een obstakel te nemen. Het doel kan zijn tempo, lagere hartslag of het technischer nemen van obstakels. Je traint hierbij dus zowel je conditie als je kracht en techniek. Bij de obstakels is het soms ook afkijken bij andere, tijdens een voorbereidende run of via Instagram.

Hardlopen valt mij het zwaarst

Nu je weet hoe ik train voor de obstakels en duur blijft er bij de Iron Viking alleen nog het rennen over. Van nature ben ik een voetballer en geen geweldige hardloper, hoewel ik plannen heb om binnenkort op atletiek te gaan was lopen dan ook wel het zwaarste deel van de training en de Iron Viking. Ik volgde een marathonschema dat ik gepikt had van het internet, echter was het op de dag zelf vooral de interval van de modder die het heel zwaar maakte. Als tip wil ik dan ook meegeven om qua looptraining de duurloop en intervalloop te combineren, dit staat namelijk vaak niet in een schema. Het zwaarste aan de trainingen vond ik het hardlopen zelf, ik vind hardlopen namelijk doodsaai en moet me er met regelmaat ook flink voor opladen om te gaan lopen en daarom combineerde ik het ook het liefst met obstakels op het outdoor terrein van De Bunk’r.

Iron Viking tips

Loop op de dag zelf met een plan

Ik heb de Iron Viking ervaren als een van mijn mooiste en geliefde sportprestatie ooit. Het was ruim 23 graden en het parcours ervoer ik als erg zwaar door het vele modder wat steeds je tempo eruit haalde. Het belangrijkste bij de run is het besef van wat je doet en wat je nog moet doen. Het is enorm belangrijk om te doseren tijdens de run en persoonlijk vond ik het enorm lastig om tussen de 12 &16 kilometer niet harder te gaan lopen omdat je er dan lekker in zit. Mijn advies is om je krachten vooral te doseren over de 42 kilometer en niet op gevoel of zonder plan te gaan lopen. Ik heb uiteindelijk de finish gehaald terwijl sommige die mij tijdens de run ingehaald hebben het uiteindelijk niet hebben gehaald, loop dus niet te hard van stapel.

Mijn middel tegen kramp

Wat enorm goed ging waren de obstakels. Enkel bij de low rig (kramp) en moving pegboards (grip verloren) penaltys hoeven uitvoeren. Om gelijk terug te komen op de kramp, sinds kort slik ik bij elke race de dag ervoor één magnesium pil en de dag van de race twee magnesium pillen en sinds ik dit doe heb ik nooit meer last van kramp gehad tijdens een race. Meer over kramp voorkomen lees je in dit artikel.

Vraag om hulp vooraf

Over trainen en trainingen zijn vele boeken geschreven en heeft iedereen zijn of haar eigen mening, hoe ik train kan voor een ander averechts werken en daarom adviseer ik iedereen dan ook zijn of haar eigen manier te vinden en vooral te experimenteren met trainen. Wees niet bang om te vallen en vraag ook eens aan andere hoe zij het doen, wat ik het laatste jaar heb geleerd heb ik allemaal te bedanken aan trainers, andere atleten en de mensen met wie ik heb getraind van zowel beginners als zeer gevorderd. Mijn tip is dus om samen te trainen en vooral trainers in je kring op te nemen om gebruik te maken van hun expertise. 

Wil jij ook een Iron Viking lopen?

Als je twijfelt aan de Iron Viking zou mijn advies zijn gewoon doen!! Ik heb nog nooit zo’n vette race gelopen waar je met je groene hesje overal voorrang krijgt en mensen op het parcours echt hun bewondering en waardering voor je uitspreken. Maar als je dan toch serieus twijfelt, schrijf je dan in voor de 19 km en 13 km van Strong Viking op dezelfde dag. Als dit je binnen 5,5 uur lukt, dan lukt die laatste 9 km ook! Verder is het vooral de bedoeling dat je geniet van het evenement, maak je niet te druk om de afstand en de race want niemand heeft leren fietsen zonder te vallen.

24HR games van Mud Masters

Na de Iron Viking die ik uiteindelijk in iets meer dan 7 uur finishte (wat ik zeker ooit nog wil verbeteren), was het de beurt aan de 24HR games van Mud Masters. Een extreem gaaf nieuw evenement waar je binnen 24 uur respectievelijk 18KM loop, 2KM sprint en 9 uur nightshift. Het was een enorm gave ervaring en bovendien ook een goede les, want wat was die nacht extreem zwaar.. Het mooie aan het evenement is dat zolang je niet mee doet aan de wedstrijd voor de top 3 eigenlijk alles mag en het vooral draait om plezier. Ervaringen als een Iron Viking en 24HR games zijn prestaties die je nooit meer vergeet, en achteraf kan ik zeggen dat al het harde trainen en alle opofferingen het 100% waard zijn. Mooi meegenomen is dat je ontzettend toffe mensen leert kennen tijdens deze races!

Debuut bij de OCR-series

Op 20 mei maak ik mijn debuut bij de OCR-series en wil ik hier kijken hoe ik ervoor sta omdat ik nog enorm twijfel of ik voor mijn plezier wil blijven lopen met oog op de extremere afstanden als de Iron Viking en de Ultra Viking (60km), of dat ik mij echt wil focussen op de series en dus de 19km wedstrijdvorm. Momenteel train ik vooral op het sterker worden in hang obstakels als de low rig en monkey cage en zoek ik naar het juiste atletiektraject. Verder loop ik eind september 2018 een Spartan trifecta op 1 dag. (Beast, Super & Sprint)

Contact of kennismaken? Leuk! Instagram: @jimzobstaclerunning

1 REACTIE

  1. Hoi Jimmy, leek verslag/artikel. Ik loop zelf in september de Mud Masters Marathon. Ben dus erg geïnteresseerd in je looptrainingen. Kun je nog iets meer details delen over wat voor soort intervals en duluurlopen of evt je schema delen?

    Alvast bedankt,
    Arjan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

97 − = 87