Bumpy road naar het EK | OCR Series Seizoen Recap

0
254
OCR Series Recap Ervaring

Afgelopen september (2017) besloot ik om mee te gaan doen met de OCR Series van Strong Viking. Mijn doel voor dit seizoen was een kwalificatie voor het EK en WK. Op dat moment was dat een behoorlijk ambitieus doel als beginnende competitieve OCR loper die nog vrijwel geen obstakel zelfstandig kon behalen. Toch wilde ik de uitdaging aangaan en kijken wat ik uit mezelf kon halen binnen de obstacle run sport. 

“Een behoorlijke mentale strijd”

Race 1

De eerste wedstrijd van het seizoen in Gent (3 september 2017) was een behoorlijke (mentale) strijd. Het was de allereerste keer dat ik een obstacle run in mijn eentje liep. Zonder hulp vechte ik mij door alle obstakels heen en finishte ik net binnen de tijd. Het was niet genoeg voor een kwalificatie, maar dat was zeker ook niet mijn doel voor deze eerste wedstrijd. Maar ik was vastberaden om alleen maar beter te worden. Race 2 sloeg ik over omdat deze net te ver was.

“Het werd een race tegen de klok”

Race 3

Vooraf hoorde ik al dat Frankfurt (28 oktober 2017) een behoorlijke zware race is vanwege het heuvelachtige landschap. De start van de race ging ontzettend slecht omdat het me niet lukte om in het touw te klimmen. Na 20 pogingen en met zo’n beetje alle energie in mijn lichaam; wist ik mezelf naar de bel te trekken. Vanaf dat moment was het een race tegen de klok. Toch had ik rond kilometer 15 het vertrouwen dat ik het zou gaan redden binnen de cut-off tijd. Toen wist ik alleen nog niet dat het parcours niet 19 km maar 23 km lang was. Ik raakte in de laatste 2 kilometers mijn hesje kwijt, omdat ik te langzaam was.

“ik was zo teleurgesteld”

Race 4

De wintermaanden trainde ik keihard, zodat ik begin maart sterker en sneller aan de start zou verschijnen. Een paar weken voor de wedstrijd kreeg ik een longontsteking. Wat een pech. Ik liep de wedstrijd in Osnabruck (10 maart) wel, maar mijn conditie was behoorlijk achteruit gegaan.

Ik was zo teleurgesteld dat ik eigenlijk geen zin meer had in het verdere seizoen. Er moest iets veranderen. Ik besloot wat aan mijn mindset te doen. Ik was mijn plezier na de vorige wedstrijden verloren en dat vond ik zonde. Ik nam mezelf voor om te gaan genieten van de weg in plaats van mij alleen maar te focussen op het eindpunt (een kwalificatie).

“Focus op wat wél goed ging”

Race 5

In Nijmegen (8 april) lukte het weer niet om binnen de tijd te lopen. Alleen dit keer voelde ik mij niet somber. Ik kwam tevreden en voldaan de finish over. Ik focuste mij op wat er die wedstrijd wél goed ging in plaats van wat er allemaal misging. Ook kreeg ik weer vertrouwen in mijn lichaam. Langzaam voelde ik mij weer fit worden.

OCR Series Recap Ervaring

“Een goed gevoel”

Race 6

Ik was blij om weer in Gent (22 april 2018) te lopen. Dit kwam voornamelijk omdat ik goede herinnering had aan de eerste wedstrijd van het seizoen. ’s Ochtends had ik het gevoel dat dit mijn dag zou worden. Als het geen kwalificatie zou opleveren, dan moest mij wat anders moois te wachten staan, zo sterk was het gevoel ;-)! De race ging erg goed. De obstakels gingen mij gemakkelijker af. Hierdoor verloor ik niet ontzettend veel tijd. Ook wist ik een stabiele pace te houden. Ik finishte (ruim) binnen de tijd en het was afwachten of deze race een kwalificatie waard zou zijn.

OCR Series Recap Ervaring

Gekwalificeerd

En ja hoor! Ik verdiende mijn kwalificatie tijdens race 6. Nu werd het ineens wel ontzettend spannend, want ik mag naar het EK in juni/juli en het WK in oktober. Het échte trainen onder begeleiding van Yuri Beekman van Body Rock begon. De eerste weken zou ik mij gaan richten op kracht en duurvermogen. Ik merkte dat ik elke week met stappen vooruitging. De langere (trail) duurlopen werden steeds comfortabeler en ik merkte dat ik steeds sterker werd en dat ik steeds meer obstakels bij mijn lijstje ‘deze kan ik’ kon toevoegen.

Tweede fase trainingsschema

In de tweede fase zou ik gaan werken aan mijn snelheid en explosiviteit. Alleen op de eerste dag van mijn nieuwe trainingsschema maakte ik een klapper op mijn stuitje toen viel tijdens het obstakel ‘flying monkeybars’. Deze val gooide behoorlijk roet in het eten. Ruim 2 weken kon ik niet trainen.

Genieten en alles geven

Nu staan we vlak voor het EK. Ik heb geen specifiek doel voor het EK. Eigenlijk was het EK zelf al het doel op zich. Ik ben zo trots dat het mij gelukt is om mij te kwalificeren tijdens de OCR Series (toch wel de wat lastigere competitie binnen de OCR wereld). Nu ga ik tijdens het EK volop genieten en leren. Zodat ik mijzelf nog beter ken en dadelijk bij het WK hopelijk helemaal fit (en zonder blessures) kan gaan knallen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 7