Trainen tijdens de zomerperiode: Doe HIIT workouts

0
793
OCR HIIT training

De vakantieperiode is aangebroken. Het is buiten warm. Druk op werk. De kinderen hebben vrij. De barbecue gaat wat vaker aan. Een biertje hier en een cocktailtje daar. Het leven gaat wat langzamer als het warm is. Maar tegelijk wil je ook trainen voor je obstacle run in augustus of september. Hoe flexibel ben je en hoe ga je ervoor zorgen dat je toch fit aan de start staat? HIIT (High Intensity Interval Training) is je vriend!

Kort en intensief

HIITT workouts zijn ideaal om je voor te bereiden op je obstacle run. Ze zijn (relatief) kort en intensief. Ideaal dus als je op vakantie bent of in maximaal 1 uur thuis een training wilt doen.

Veelzijdigheid van HIIT training

Het voordeel van HIIT is dat het een veelzijdige training is. Je traint je motoriek, kracht en verbetert en onderhoudt je conditie. HIIT is eenvoudig, snel uit te voeren en loeizwaar. HIIT is super effectief als jezelf toe wilt leggen op goede uitvoering en maximale effort. Je kan attributen gebruiken of trainen met je eigen lichaamsgewicht.

Hoe werkt HIIT

Tijdens een hoge intensiteitstraining gaat je hartslag snel omhoog. Je ervaart oplopende druk in je lijf en je lichaam verzuurd. Al deze zaken zorgen ervoor dat je wilt stoppen met herhalingen maken. Dat is zijn precies de reden dat je in zo’n korte tijd maximaal traint. Je wilt jezelf mentaal uitdagen door te gaan en ‘kapot’ te gaan (maar zeker niets kapot maken!!!). Tijdens je workout is controle over je lichaam om de oefeningen goed uit te voeren (vorm) het belangrijkste aandachtpunt. Verlies je je vorm dan ben niet meer aan het trainen. Stop dus voordat je de controle kwijt bent of je lichaam het opgeeft. Tel dan hardop elke ademhaling tot je weer kan. Start zodra je je focus en adem herwonnen hebt.

Zelf aan de slag: checklist HIIT

  1. Vorm is alles: je lichaam moet instaat zijn om de oefening gecontroleerd uit te voeren.
  2. Tel je herhalingen.
  3. Gaat je vorm achteruit? Stop even om te rusten.
  4. Tel tijdens je rust je ademhalingen.
  5. Start zo snel als je kan: wacht niet tot je hartslag comfortabel voelt en ga zodra je weer kan.

OCR HIIT workouts

Wil je voorbeelden van workouts? Check dan onze OCR workouts en vergeet niet te laten weten dat je ‘m hebt gedaan door ons te taggen of Instagram of Facebook.

Vorig artikelBumpy road naar het EK | OCR Series Seizoen Recap
Volgend artikelFoto’s | OCR European Championships Short Course 2018 | Denmark
Yuri Beekman is REPS level 4+ en Overload TOP gecertificeerde Personal Trainer, bewegingsdeskundige en voedingsspecialist. Als medeoprichter en chef training & voeding bij obstaclerunners.com schrijft en redigeert hij artikels die mensen helpen met de beste voorbereiding op hun run. In 2017 trainde hij voor een Iron Viking Obstacle Run Marathon en werd hij gegrepen door het plezier en harde werken. Na de Iron Viking uitgelopen te hebben is hij zich gaan verdiepen in trainings methoden en voeding om runs nog beter te lopen. Hij coacht diverse WK obstacle run atleten naar succes. Naast OR.com is Yuri hoofdtrainer en eigenaar van Body Rock en Body Logic. Het uitgangspunt voor alles wat hij doet is het helpen van mensen op elk vlak. Of het nou gaat om training, voeding of mindset training, Yuri kiest altijd een praktische en eenvoudige route naar succes. Er zijn verschillende wegen en die moeten op het juiste moment bewandeld worden om succesvol te zijn en blijven. Alleen datgene waar iemand energie van krijgt is succesvol. Op deze manier helpt hij met PT, voedingscoaching en bootcamps super veel mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 6 =