4 manieren om te trainen op vakantie

0
331
trainen op vakantie

Tijdens je vakantie heb je vaak wel tijd om te trainen. Het is het ideale moment om je actieve rustperiode in te lassen en ook top als je wat extra effort wilt geven om sterker en fitter het nieuwe seizoen in te gaan. Toch komt het er vaak niet van of niet zo vaak als je had gewild. Kracht en conditietraining op vakantie vereist vaak wat creativiteit en durf.

1. Verken de omgeving hardlopend

Trailrunning wint enorm in populariteit. Dat is niet zo gek want het combineert hardlopen en natuur. Nog steeds een winnende combinatie. Verken de trail routes die elk bosgebied wel heeft of neem je gps mee en ga offroad. Check van te voren wel even de flora en fauna, zodat je trail run geen worstel training met een uit de kluiten gewassen kat wordt.

2. Running Bootcamp on the spot

Vorig jaar was ik een week in Zuid-Frankrijk. Met zin om te trainen hebben we de auto bovenaan een bergje op route de l’Échelette geparkeerd en zijn we gaan trailen. Het onbekende was super! Sprinten tegen de berg op. Stenen als gewicht voor overhead lunges, snatches en loadcarry. Gammele stenen muurtjes werden balanced bars. De training was goed voor 12+ km hardlopen én een goede pomp.

Waar je ook bent en is altijd een park, heuvels of zwembad. Het park is ideaal om een bootcamp te doen. Bij een heuvel of een grasveld kan je sprintjes met kracht oefeningen combineren. Tussendoor kan je genieten van het uitzicht. Rij naar die steile heuvel die hebt gespot en ren er 5 keer maximale snelheid tegenop. Het voordeel van bergen en bossen is dat je altijd iets tegenkomt wat je op kan tillen, tegenaan kan staan, aan kan hangen of op kan springen. Als je puur conditioneel bezig wilt zijn kan je een trail run doen.

3. Hardlopen meets MTB

Je vakantie bestemming heeft vast een bos met mountainbike parcours. Je kan er zeker vanuit gaan dat er in de buurt mountainbikes verhuurd worden. Jij kan het parcours hardlopen. Je partner en kids kunnen je aanmoedigen (en uitdagen) terwijl ze zelf ook actief zijn. Je kan natuurlijk ook een mountainbike pakken en samen de lange route te fietsen en eventueel wat interval sprintjes trekken. Algemene conditie training is conditie training.

sporten op vakantie

4. Zwembad

Ik ben geen fan van zwemmen (ik zink als een baksteen). Maar ondanks dat is het een kick ass workout. Je gebruikt alle spieren in je lijf en het is een goede core training. Je kan rustig wat baantjes trekken als actieve rust. Daarnaast kan je ook in het zwembad met snelheid spelen. Twee baantje snel, twee rustig of 1 baantje maximaal en je hartslag laten zakken. Wissel de snelle borstcrawl en de krachtige schoolslag af om je spieren in elke hoek te trainen. Wil je wat meer uitdaging. Doe dan 20 pushups, 20 situps, 20 spit squats (links en rechts 20) en zwem daarna 4 baantjes op volle snelheid. 5 ronden van dit en je hebt je HIIT Training van de dag weer in de pocket.

Checklist

 1. Plan de dagen dat je wilt sporten voor je op vakantie gaat.
 2. Google maps geeft wandelroutes aan of ga in gesprek met wandelaars, dit zijn de ideale trail routes.
 3. Neem trail schoenen én hardloopschoenen mee zodat je alle kanten op kan.
 4. Train je in de vrije natuur? Wordt creatief en go with the flow; alles kan en alles mag.
 5. Zie alles wat je op kan pakken of op kan springen als trainingstool.
  1. Zware items zijn goed voor je absolute kracht
  2. Lichtere items zijn goed voor je spieruithoudingsvermogen
 6. Het zwembad of grasveld heeft eindeloze mogelijkheden om krachtoefeningen te combineren met conditie training.
 7. Start vroeg op de ochtend. De temperatuur buiten is dan nog aangenaam en je hebt daarna nog een hele dag om van je vakantie te genieten.
Vorig artikelTim de Wildt
Volgend artikelFrank Buiting
Yuri Beekman is REPS level 4+ en Overload TOP gecertificeerde Personal Trainer, bewegingsdeskundige en voedingsspecialist. Als medeoprichter en chef training & voeding bij obstaclerunners.com schrijft en redigeert hij artikels die mensen helpen met de beste voorbereiding op hun run. In 2017 trainde hij voor een Iron Viking Obstacle Run Marathon en werd hij gegrepen door het plezier en harde werken. Na de Iron Viking uitgelopen te hebben is hij zich gaan verdiepen in trainings methoden en voeding om runs nog beter te lopen. Hij coacht diverse WK obstacle run atleten naar succes. Naast OR.com is Yuri hoofdtrainer en eigenaar van Body Rock en Body Logic. Het uitgangspunt voor alles wat hij doet is het helpen van mensen op elk vlak. Of het nou gaat om training, voeding of mindset training, Yuri kiest altijd een praktische en eenvoudige route naar succes. Er zijn verschillende wegen en die moeten op het juiste moment bewandeld worden om succesvol te zijn en blijven. Alleen datgene waar iemand energie van krijgt is succesvol. Op deze manier helpt hij met PT, voedingscoaching en bootcamps super veel mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 2