Hardloopschoenen schoonmaken na een obstacle run

1
4389

Als obstacle runner weet je alles van vieze hardloopschoenen of trailschoenen na een obstacle run. Vooral wanneer je je nieuwe schoenen de eerste keer draagt, doet het een pijn als je kijkt hoe ze er na het lopen uitzien. No worries, je hoeft echt niet na elke run nieuwe schoenen aan te schaffen. Met een paar simpele tips maak je je schoenen schoon en zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk meegaan.

Direct afspoelen

Bij de meeste evenementen kun je je na de run afspoelen met (koud) water. Laat je schoenen nog even aan en spoel ter plekke het meeste vuil van je schoenen af. Zo voorkom je dat je er thuis één grote modderboel van moet maken bij het schoonmaken van je schoenen.

Hardloopschoenen in de wasmachine?

Misschien heb je weleens gehoord van iemand dat die zijn vieze schoenen super schoon heeft gekregen in de wasmachine. Ja schoon worden ze zeker, maar toch is dit meestal niet zo’n goed idee. De warmte van het water kan er voor zorgen dat de lijm in je schoenen losgaat. Misschien merk je dit niet direct, maar je running shoes zullen een stuk korter meegaan.

Wasmiddel of zeep?

Ook wil je niet dat je schoenen in aanraking komen met wasmiddel, omdat de bestanddelen hierin kunnen reageren met chemische stoffen, die in je schoenen zitten. Als je zuinig bent op je schoenen wil je dit niet, omdat ze dan een stuk minder lang meegaan. Wil je toch zeep gebruiken? Kies dan voor een milde zeep, zoals ossengalzeep.

Was altijd met koud water

Heb je een koud wasprogramma op je wasmachine, dan is dit een optie wanneer je deze draait zonder wasmiddel. Toch kun je voor de zekerheid beter gaan voor het wassen met de hand in een emmer met koud water. Gebruik een ‘zachte’ borstel (bijvoorbeeld een oude tandenborstel of nagelborstel) om het modder tussen de noppen onder je schoenen weg te krijgen.

Drogen

Misschien nog wel belangrijker voor het onderhouden van je schoenen is de manier waarop je ze laat drogen. Wanneer je ze al hebt schoongespoeld op het evenemententerrein is het belangrijk dat ze je bij thuiskomst zo snel als mogelijk uit je tas haalt. De droger is altijd een no go. Door de hitte kan de lijm in je schoenen smelten. Je kunt je hardloopschoenen het beste laten drogen op kamertemperatuur. Om te voorkomen dat je schoenen krimpen (ja dit kan echt gebeuren nadat ze nat zijn geworden) kun je het beste wat kranten in je schoenen proppen. Zet je schoenen niet bij de verwarming of op een hete dag in de volle zon. Dit kan er ook voor zorgen dat je schoenen de volgende run een maatje kleiner vallen.

Checklist

  • Hardloopschoenen en de wasmachine zijn een no go
  • Was je vieze hardloopschoenen altijd met koud water
  • Indien nodig; gebruik een milde zeep
  • Droog je schoenen op kamertemperatuur en vermijdt de droger, verwarming en hete zon.

1 REACTIE

  1. Duidelijk artikel, met goede tips. Kwam helaas wel tot de conclusie dat ik op dit moment zo’n beetje alles verkeerd doe, maar daarom ben ik hier ook: om te leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + = 24