Fitbit Ionic geschikt voor obstacle runs?

0
876
Fitbit Ionic obstacle run geschikt

Al jaren ben ik een Fitbit gebruiker. Het begon ooit met een simpele stappenteller. Ik was daarom ook erg enthousiast toen ik zag dat er een nieuw horloge is met GPS en die waterdicht is. Ik heb het horloge het afgelopen halfjaar uitvoerig getest tijdens mijn verschillende trainingen (kracht, interval, hardlopen). En afgelopen maart en april kon ik hem eindelijk in het ‘echt’ testen tijdens de eerste obstacle runs van het jaar.

Mijn eerste indruk

Het design van het horloge is naar mijn mening ontzettend mooi. De meeste sporthorloges ogen wat groot en lomp, maar de Fitbit Ionic heeft een fijn design. Ook was ik direct verbaast over de grote hoeveel functies op het horloge. Hieronder een aantal van de functionaliteiten:

 • Tracking van verschillende soorten trainingen
 • Muziek bedienen via het horloge
 • Een coach functie met korte workouts
 • Relax modus om ademhalingsoefeningen te doen
 • Volledig waterdicht tot wel 50 m
 • Tracken van je slaap

Ik was vooral erg enthousiast dat de Ionic waterdicht is. Douchen, afwassen, zwemmen of hardlopen in de regen… je hoeft je geen zorgen te maken. Relax! Daarnaast lijkt het horloge heel erg geschikt voor obstacle running.

Trainen met de Fitbit

Na een halfjaar trainen met de Fitbit ben ik er enthousiast. Als obstacle runner beoefen je diverse sporten. Het is fijn dat de Fitbit Ionic dit ondersteunt doordat je verschillende activiteiten kan tracken: zwemmen, hardlopen, fietsen, hardlopen op een loopband, krachttraining, interval training. Eerdere horloges hadden soms moeite om de hartslag te tracken bij hoge intensiteit trainingen. De Fitbit Ionic lijkt hier minder moeite mee te hebben. Dit is voor mij een grote plus, omdat ik veel van dit soort trainingen doe.

Je kunt tijdens het hardlopen zelf kiezen welke 3 stats je standaard op je scherm wil hebben. Dit vind ik erg fijn, omdat ik graag de afstand, mijn pace en hartslag tegelijk wil zien. Ik mis wel de mogelijkheid om vooraf hartslagzones in te stellen of een afstandsdoel.

Fitbit Ionic obstacle run geschikt

Obstacle runs met de Fitbit Ionic

Ik vond het best wel spannend om een obstacle run met het horloge te lopen. Niet omdat het horloge niet goed zijn werk deed, maar omdat ik het horloge zo mooi vind en het daarom zonde vond om er mee door de modder te lopen. En wat als ik hem zo beschadigen tijdens het nemen van een obstakel? Uit voorzorg besloot ik er een zweetbandje overheen te dragen tijdens de eerste run. Na de eerste run had het horloge geen krasjes of beschadigingen. Ook ging de tracking van de afstand en de hartslag goed.

Persoonlijk vind ik het erg prettig om met stats bij de hand de ocr run te lopen. Zo kan ik continue bijsturen. Als mijn hartslag te hoog wordt, besluit ik vaak om even wat rustiger te lopen. Maar anders om ook; als mijn hartslag laag is, zet ik soms wat extra aan.

Na de race spoelde ik het horloge af onder de kraan en gelukkig geen beschadigingen. De modder zat een beetje tussen de kleine kiertjes, maar met een tandenborstel kon ik hem makkelijk schoonmaken.

Tijdens de tweede run van het seizoen was ik weer erg blij met de Fitbit Ionic. Weer droeg ik uit voorzorg een zweetbandje over mijn horloge. Welke ik af en toe wegschoof om de statistieken te kunnen lezen. Dit werkte de vorige keer ook fijn! Het parcours was dit keer wel een stuk modderiger. Dus er kwam wel behoorlijk wat zand en modder onder het zweetbandje terecht. Na afloop was het ook iets meer werk om het horloge volledig schoon te krijgen. Ook zaten er een paar kleine krasjes op het scherm. Persoonlijk kan ik hier wel meeleven, omdat het horloge voor mij echt een gebruikersvoorwerp is. 

Voordelen

 • Mooi design (vind ik persoonlijk)
 • Veel trackingsmogelijkheden voor diverse sporten
 • Waterdicht
 • Overzichtelijke weergave van stats
 • Geschikt voor obstacle running

Nadelen

 • Geen mogelijkheden om trainingsprogramma vooraf in te stellen of hartslagzones
 • Kwetsbaar scherm wat na 2 runs wat krasjes heeft
 • Connecting met GPS kan soms wat lang duren.
RECENSIEOVERZICHT
Tracking
Waterdicht
Design en display
Besturing
Hartslag
GPS
Specs
Batterijduur
Vorig artikelReview: Trailschoen ASICS GECKO XT
Volgend artikelReview: Inov-8 X-talon 230
Ik ben Sharona, 26 jaar, fanatiek obstacle runner, social media manager in de sportmarketing en ik heb een enorme drive om anderen te helpen en inspireren om gelukkig, gezond en sportief te leven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =