Korte of lange mouwen shirt tijdens een obstacle run?

0
991
korte-lange-mouwen-obstacle-run

De eerste obstacle runs van het jaar starten vaak in maart en de laatste vinden vaak plaats in oktober. Rond deze tijden van het jaar kan het weer wisselvallig zijn. Regelmatig zie ik tijdens runs dat mensen hun kledingkeuze lastig vinden. Sommige mensen zie je lopen in korte broeken en t-shirts terwijl andere gehuld zijn in dikke longsleeves, klaar waren voor het begin van een nieuwe ijstijd. Wanneer trek je wat aan tijdens een obstacle run? Korte of lange mouwen?

Waarom is de juiste kleding belangrijk?

De keuze voor korte of lange mouwen hangt natuurlijk voornamelijk af van het weer. Tijdens het hardlopen en het nemen van obstakels stijgt je hartslag waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. Wanneer de buitentemperatuur relatief laag is koel je af door de koude luchtstroom die langs je heengaat. Je wilt aan de ene kant niet dat je lichaam oververhit raakt, maar daarentegen wil ook niet dat je lichaam onderkoeld raakt. Dit heeft beide invloed op je prestaties. De juiste kleding dragen is daarom van belang!

Obstacle run: korte mouwen of longsleeve?

In de meeste gevallen is een t-shirt voldoende om te dragen tijdens een obstacle run. Het kan misschien fris aanvoelen, maar je zult merken dat je het tijdens het lopen al snel warm krijgt. Wanneer de buitentemperatuur 10 graden is, staat dit niet gelijk aan de gevoelstemperatuur tijdens het lopen van je obstacale run. Een goede graadmeter om te bepalen wat de gevoelstemperatuur is tijdens een inspanning, is door 10 graden bij de buitentemperatuur op te tellen. De gevoelstemperatuur bij een 15 graden is dus 25 graden. Wat trek je aan als je buiten gaat sporten bij 25 graden? Waarschijnlijk een t-shirt. Dit trek je ook aan tijdens je obstacle run. Voor de meeste mensen geldt dus het volgende:

  • +10 graden: korte mouwen
  • -10 graden: lange mouwen

Hoe bescherm ik mijn huid?

Veel beginnende obstacle runners kiezen voor lange mouwen omdat er in iedere obstacle run wel een moment zit waarop je moet tijgeren. Tijgeren doe je met name op je onderarmen en kan bij sommige banen nogal eens zorgen voor krassen en sneeën door kleine kiezels en grind. Op zich begrijpelijk dat je je onderarmen wil beschermen. Bij een hogere buitentemperatuur is een longsleeve daar niet het meest geschikt voor omdat deze de algehele lichaamstemperatuur beïnvloedt. Als je je armen hiertegen wilt beschermen kies dan voor speciale arm- of elleboogbeschermers of armsleeves.

Checklist

  • Tel 10 graden op bij de buitentemperatuur op om de gevoelstemperatuur tijdens een inspanning te bepalen.
  • Bepaal op basis van de gevoelstemperatuur of je korte of lange mouwen aantrekt.
  • Trek speciale arm of –elleboogbeschermers of armsleeves aan om je huid te beschermen wanneer het te warm is voor het dragen van een longsleeve.

Check meer informatie over wat je aan kan trekken tijdens een run!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 37 = 43